„Kalba, kuria kalbam ir kuria didžiuojamės, yra mūsų kalba. Joje užtenka žodžių meilei ir neapykantai, džiaugsmui ir liūdesiui. Ji niekam negrasina, ji nieko neatstumia. Kaip ir visos, ji nori gyventi.“ (poet. J. Marcinkevičius).
     Vasario 21 diena – Tarptautinė gimtosios kalbos diena.
     Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikai taip pat minėjo Gimtosios kalbos dieną ir visą mėnesį dalyvavo įvairiuose renginiuose:
     2 „Meškučių“ grupė – traukiniu keliavo į knygų šalį. Pakeliui vaikučių traukinuką sustabdė meškiukas Rudnosiukas ir pasisiūlė važiuoti kartu. Rudnosiukas kalbino vaikučius, kokie jų vardai, kiek jiems metų, kur keliauja ir ar myli knygeles. Knygų šalyje visi vartė knygeles, mokėsi tarti žodelius. Išsirinko knygelę „Trys paršiukai“. Iš knygelės iššoko tikri veikėjai: 3 paršiukai,  jų nameliai ir vilkas. Vaikučiai su dideliu susidomėjimu klausėsi sekamos pasakos.
     3 „Boružiukų“ grupė – labai myli ir gerbia savo kalbą, ir norėdami išmokti taisyklingai kalbėti, mokėsi raideles, spalvino savo vardo pirmąsias raideles eksperimentuodami.
    4 „Nykštukų“ grupė – keliavo į svečius pas raideles. Spalvino jas, kirpo ir sudėliojo žodžius „LAISVA LIETUVA“. Taip pat „Nykštukai“ lankėsi Lazdijų raj. Viešojoje bibliotekoje, kurioje vyko literatūrinė popietė. Popietės metu klausėsi pasakos „Kiškis ilgaausis“ ir pasigamino knygelei skirtuką. Dalyvavo mokyklos bibliotekoje organizuojamoje edukacinėje veikloje „Knygų įvairovė“. Apžiūrėjo vaikučiai knygeles, sužinojo kokių būna knygelių ir kaip svarbu išmokti skaityti.
     5 „Drugelių“ grupė – organizavo akciją „Savo mylimą knygelę paskaitykime kartu“. Vaikučiai iš namų atsinešė savo mylimas pasakų knygeles ir visi kartu su draugais jas skaitė, vartė, dalijosi įspūdžiais. Taip pat „Drugeliai“ gamino raideles, kurios dalyvavo parodoje.
     6 „Katinukų“ grupė – paminėdami lietuvių kalbos dieną, lankėsi Lazdijų raj. Viešojoje bibliotekoje, kurioje vyko literatūrinė popietė, kurios metu klausėsi sekamos pasakos „Strykt pastrykt“. Bibliotekoje vaikai susipažino ir pavartė daug įvairiaspalvių knygų. Taip pat dalyvavo edukaciniame prevenciniame projekte „Knygos savaitė“, kurį organizavo pagalbos specialistės
     7 „Bitučių“ grupė – organizavo savo grupėje renginius skirtus kalbos dienai paminėti: raidžių puošimas siūlais ir kt. gamtine medžiaga, išvyka į mokyklos-darželio biblioteką, edukacinis prevencinis projektas „Knygos savaitė“-  Mylimiausia mano knygelė, knygų kūrimas, eilėraščių kūrimas.
    Lietuvių kalba – tai pats brangiausias pasaulyje deimantas, kurį mes turime. Todėl privalome tai branginti ir saugoti, didžiuotis tuo ką turime, didžiuotis savo istorija, savo šaknimis.

Ikimokyklinio ugdymo vyresnioji mokytoja Dovilė Kazakevičienė

Parašykite komentarą