Pasaulyje yra visokių įdomybių ir keistenybių. Kartais sutinki vaiką, kuris neįprastai elgiasi, nekalba, nežiūri į akis ir tarsi negirdi ką jam sakai. Jis taip keistai elgiasi todėl, kad kitaip nemoka ir negali, nes toks gimė. Suaugusieji tai vadina autizmu, ir sako, kad tokių vaikų gimsta vis daugiau ir daugiau.
     Man patinka, kai iš anksto žinau, kas manęs laukia.
     Geriau suprantu ne žodžiu pateikiamas, o užrašytas \ pavaizduotas užduotis.
     Man kartais reikalinga pagalba tvarkantis.
     Man reikia daugiau laiko užduotims atlikti.
     Mieliau nesportuočiau.
     Man patinka, kai klasėje netriukšmaujama.
     Kai kas nors nesiseka, aš supykstu.
     Kai jaučiu, kad man per sunku tai daryti, priešinuosi.
     Kartais jaučiuosi pavargęs ir noriu pailsėti…
     Vienas žmogus yra geras sportininkas, kitas mėgsta muzikuoti ar piešti. Vienas mėgsta daug šnekėti, o kitam patinka tyla. Vieno akių spalva mėlyna, kito akys rudos. Vienas valgo pomidorus, o kitas labiau mėgsta agurkus. Vienas geba dirbti grojant muzikai, kitam muzika trukdo susikaupti…
     Taip apie mus visus logopedė Žaneta šiandien diskutavo su 4 pailgintos mokymosi dienos grupės antrokais.
     O besikalbėdami sukūrėme darbą Tarptautinei virtualiai nuotraukų parodai „Pamesta dėlionės detalė“, kurią organizuoja Panevėžio miesto lopšelis-darželis ,,Pasaka”. Lietuva, kartu su visu pasauliu, balandžio 2-ąją mini Pasaulinę autizmo dieną, o balandį vadina autizmo supratimo mėnesiu. Šios dienos minėjimo tikslas yra didinti autizmo supratimą ir išreikšti palaikymą žmonėms, turintiems šį sutrikimą, bei jų šeimoms. Vis dėlto supratimą ir palaikymą turėtų keisti asmens priėmimas, todėl įvairiapusį raidos sutrikimą turintis žmogus turi būti įtrauktas į visuomenę. Siekiant užauginti smalsią, drąsią, bendraujančią, kritiškai mąstančią bei kūrybingą asmenybę būtina padėti jai įsilieti į bendruomenę, pažinti supantį pasaulį. Nėra vienodų žmonių, kaip ir vienodų dėlionės detalių, tačiau jie visi yra reikalingi ir gali rasti sau vietą pasaulyje.
     Atsisveikindama logopedė vaikams paliko paskaityti Nijolės Kepenienės knygelę „Lietiniai“, kurios  herojus – Ignius, šešerių metų berniukas. Ignius gimė šiek tiek kitoks. Jis turi autizmą. Laima, Igniaus sesutė, myli mažąjį broliuką, todėl nori, kad sužinotumėte, kaip kartais gali būti sunku suprasti tuos keistuolius, suaugusiųjų vadinamus autistais. Tai knygutė mažiesiems skaitytojams apie vaiką, kuris, galbūt, gyvena tame pačiame daugiabutyje ar gretimoje gatvėje.
    Ir kuris yra kitoks.

Vyresnioji logopedė Žaneta Burbulevičienė